Interview

Vragen aan Bernice Reenders

//Wereldvrouw Bernice Reenders: ‘Mijn kinderen zijn mijn grote drijfveer’

Wereldvrouw Bernice Reenders: ‘Mijn kinderen zijn mijn grote drijfveer’

Familie 15 april 2019

Wereldvrouw Bernice Reenders: ‘Mijn kinderen zijn mijn grote drijfveer’

Bernice Reenders is ondernemer en moeder van zes kinderen. Drie van hen hebben een verstandelijke en/of lichamelijke zorgvraag. Een ‘extraatje’ noemt zij het zelf. Het zit haar ondernemerschap niet in de weg. ‘Al mijn kinderen zijn een enorme stimulans. Zij vormen de belangrijkste drijfveer bij alles wat ik doe.’

Zes kinderen. Het aantal op zich is al niet alledaags. Hoewel de oudste haar overkwam, was de keuze voor alle andere kinderen een hele bewuste. Romy-Anne is inmiddels 21 en zakelijk partner van haar moeder.

Ze voedt Romy-Anne de eerste jaren alleen op. Het moederschap voelt als een tweede natuur. Daarna zijn meer kinderen welkom. Luca (16), Isis (15) en Kris (11) worden geboren. De jongste twee hebben een medische zorgvraag, Isis zelfs een dubbele. Als enkele jaren later dochter Pien (6) zich aandient, blijkt ook zij een medische zorgvraag te hebben. Alle drie zijn ze geboren met een open gehemelte en problemen met de ademhaling. Alle kinderen hebben een nieraandoening en krijgen sondevoeding. Dochter Isis werd door medisch falen verstandelijk gehandicapt. In de toekomst staat haar een niertransplantatie te wachten.

Drie van de vijf hebben een forse medische zorgvraag, dat zal heftig zijn?

Ja, en toch heeft het zo moeten zijn. Zij hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ook als ondernemer. Ik heb zoveel van ze geleerd, vooral van Isis en haar dubbele zorgvraag.

Waarom koos je, na de confrontatie met de beperkingen voor meer kinderen?

Ik ben dol op al mijn kinderen. Ze hebben, ieder op een eigen manier, zoveel te bieden. De oudste twee zijn helemaal gezond en bij elke nieuwe zwangerschap is er vooraf onderzoek gedaan waaruit geen risico op herhaling bleek. Bovendien, als negatieve dingen op je pad komen kun je twee dingen doen: erin gaan hangen of positief je schouders eronder zetten en er wat moois van maken. Ik kies, steeds opnieuw, voor dat laatste.

En toen kwam er nog een zesde bij.

Mijn relatie strandde, maar mijn kinderwens bleef. Het voelde als niet af. Als ik mijn hart wilde volgen, dan moest ik het zelf doen. En dat heb ik gedaan. Als ik vijf kinderen binnen de gegeven omstandigheden kan opvoeden, dan kan er ook een zesde bij. Daar heb ik geen seconde aan getwijfeld. Met mijn oudste twee heb ik mijn wens besproken. Zij gaven me allebei een volmondig ja. Via een donor Kliniek kwam Anyk ter wereld. Ja, ze is kerngezond. Een makkelijk en zorgeloos kind. Ons kersje op de taart.

Heerlijk, zo’n groot gezin, maar hoe combineer je dat met werk?

Dat is een kwestie van alles heel praktisch benaderen. Wat gebeuren moet, gebeurt en daarbij gaat het gezin altijd voor. Dat geeft rust en duidelijkheid.
Ik heb een grote gezinsagenda waarin alle afspraken staan, zowel privé als zakelijk. Afhankelijk van wat het gezin doet, zijn er weken bij dat ik meer dan fulltime werk. Gewoon omdat het kan. Mensen moeten vaak lachen als ik mijn papieren agenda boven tafel haal, maar het werkt altijd.

De combinatie met de zorg voor je kinderen lijkt me niet makkelijk?

Ik moest door de beperkingen van mijn kinderen al heel jong leren om strak te plannen. Vele ballen hoog houden is mij niet vreemd. En dat doe ik al lange tijd zonder partner. Ik weet dus heel goed wat er wel en niet kan. Toen Isis door medisch falen ook verstandelijk beperkt raakte, stond onze wereld op zijn kop. Mijn keuzevrijheid werd beperkt en hoe gek het ook klinkt, dat gaf rust en overzicht waardoor ik beter kon focussen. Ook als ondernemer. Ik kan hard en zakelijk zijn, maar ik kijk ook als moeder. Hoe wil ik in de wereld staan? Hoe wil ik dat mijn kinderen in de wereld staan? Dat zijn steeds opnieuw mijn ijkpunten.

Toen heb je Kids2care opgericht?

Ja, door de dubbele zorgvraag van Isis werd ik geconfronteerd met onzekerheid over haar conditie, de zorg die ze nodig heeft en de wirwar van regels Ik kreeg voor Isis geen goede zorg. Als ouder van een kind met ‘een extraatje’ voel je je volledig in het diepe gegooid. Ik realiseerde me dat veel ouders daarmee worstelen. Er is behoefte aan maatwerk. Als Kindzorg Verpleegkundige en ervaringsdeskundige besloot ik een bedrijf in de Kinderthuiszorg te bieden starten: Kids2care Kinderthuiszorg. Opgericht voor Isis.

Het bedrijf groeide snel?

In januari 2006 startte ik Kids2care voor Den Helder en omstreken. Nu werk ik met 46 medewerkers in Noord-Holland, Friesland en Groningen. Wij stellen kind en gezin centraal en bieden zorg op maat op locatie. Vaak is dat bij het gezin thuis, maar ook op school of het dagverblijf. Dankbaar werk. Ik help niet alleen de gezinnen, maar ook mensen die in de zorg willen werken. We zijn een leerbedrijf en leiden deze mensen op.

Voer je zelf veel zorgtaken uit?

Nee, ik zit niet meer zelf in de zorg op locatie. Daar heb ik een geweldig deskundig team voor. Ik ben verantwoordelijk voor het kwaliteitsmanagement. Enerzijds werk ik heel solistisch, anderzijds voer ik veel gesprekken met collega’s binnen de zorg, brancheverenigingen, jeugdzorg, ziekenhuizen, banken, ministerie, verzekeraars. Het is zo breed.
Thuis geef ik natuurlijk nog wel veel zorg. Dat is goed te combineren met mijn taken. Het denkwerk kan ik overal doen. Thuis, maar ook in het zonnetje achter de kinderwagen of ’s avonds als de kinderen in bed liggen.

Je hebt nog meer bedrijven?

Sinds drie jaar heb ik samen met mijn dochter Romy-Anne Learn2SUP, en Learn2Windsurf. Een surfschool voor particulieren en voor instructeurs. Daarnaast hebben we “Strandthuys Lutje” en per 1 mei “Huys aan de Amstel….op het Lutje” in Westerland. Romy-Anne verzorgt de surflessen en is bedrijfsleider in beide zaken op Westerland.
Het Strandthuys is in de praktijk een locatie voor besloten feesten, vergaderingen en watersport, “Huys aan de Amstel….op het Lutje” is een knusse Brasserie met ook weer een prachtig uitzicht over het Amstelmeer. Deze sportieve en smakelijke ondernemingen zijn echt een gezamenlijk ei. Samen met ook daar een top team naast ons redden we het prima. Ook omdat het seizoenbedrijven zijn.

Je bent met recht een wereldvrouw.

Een mooi compliment, maar zo voel ik dat niet. Mensen zijn geneigd mij op een voetstuk te zetten. Ik vind het fijn als ik een voorbeeld kan zijn voor anderen, maar ik ben net een mens hoor. Misschien beheers ik de kunst van het loslaten. Mijn kinderen hebben me geleerd dingen te laten zijn zoals ze zijn. Ik heb zes hele gewone kinderen en drie van hen hebben een extraatje. Ik geef hen aangepaste zorg, maar voed ze op zoals de anderen. Vol liefde en soms wat strijd. En daarnaast werk ik hard. Dat maakt van mij geen wereldvrouw, maar toegewijd moeder en mens.

Heb je nog toekomstdromen?

Het belangrijkste is om mijn kinderen binnen hun mogelijkheden op weg te helpen richting zelfstandige volwassenheid. Daarbij blijf ik ondernemer, linksom of rechtsom. Ik vrees dat dat mijn lot is. En dat aanvaard ik graag. Hoe mijn gezin zich ontwikkelt bepaalt hoe mijn bedrijf zich ontwikkelt. Nu werk ik parttime op kantoor en ben ik veel thuis. Ik geef Anyk nog borstvoeding, dat vind ik heel belangrijk. Na de zomer gaat zij 2 dagen naar een dagverblijf en kan ik weer een paar hele dagen op kantoor werken. Het is hard werken, maar voelt als enorme rijkdom dat ik die keuze mag maken.

Nieuwe uitdagingen?

We hebben net een nieuwe bedrijfsruimte; een oude, nautische loods. Die ruimte wil ik volgend jaar opknappen en als lesruimte verhuren. Een nieuwe uitdaging, dat heb ik nodig. Ik ben een leukere moeder als ik veel werk. Als ik een paar weken thuis ben dan zeggen de kinderen: “zou je niet weer eens aan het werk gaan?”

Vrije tijd?

Vrije tijd heb ik niet veel, maar onze twee strandtenten geven me ontspanning. Ik sta graag even zelf achter de bar en met mijn blote voeten in het zand. En ik kan ook heerlijk in de zon met een glas wijn een boek lezen, of samen met de kinderen knutselen, koken en bakken. Dat is echt even genieten.

Huishouden?

Altijd op orde dankzij onze ‘huisparel’, zij komt twee keer in de week om het huishouden te doen. Ik lap wel zelf de ramen want dat vind ik heerlijk klusje.
Ik heb ook een fijne band met mijn ouders, zussen en hun gezinnen, vriendinnen, vrienden en collega’s. Zij zorgen voor een warm en betrokken vangnet.

Liefde?

Ik ben niet zoekende, maar als hij zich aandient, is hij welkom. Liever met sportauto dan met paard. En hij moet zijn eigen boontjes kunnen doppen. En als hij niet komt, ook prima. Ik ben heel gelukkig met wat ik heb.

Krachtwoord:

Altijd wind mee

Element:

Water en wind (ik spring nooit blind, altijd goed doordacht)

Motto:

Als je iets echt graag wilt, dan kan het.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

  1. Yvonne Mol 22 april 2019 om 17:13- Antwoorden

    Práchtig verhaal … Krachtige vrouw die denkt in mogelijkheden. En daarnaast een Levensgenietster. Respect 😃🍀

  2. Brigitte 25 april 2019 om 19:32- Antwoorden

    Geweldig stuk schrijven over een enorm sterke prachtvrouw.

Shop Live-Room voor de jonge vrouw

In the picture

Shop Live-Room voor de jonge vrouw

De showroom en online webshop voor de jonge vrouw van 12 tot 35 voor fashion en accessoires. Tijdens de showroom-event dagen geniet je van leuke voordelen.

LivelyLives Nieuwsbrief

Goed nieuws ontvangen?