Blog

door Jeanet Heinen

//Die lieve goede Sint

Die lieve goede Sint

Familie 18 november 2018

Die lieve goede Sint

Hoor wie klopt daar?  De maan schijnt door de bomen en makkers staakt uw wild geraas. Het heerlijk avondje; het avondje van Sinterklaas. Vol verwachting, De Zaan bijna droger dan de kraan; ons hart heeft er van gebonsd. Gelukkig heeft de boot Nederland veilig en wel bereikt. Is de Sint aan wal gestapt en zijn de chocoladeletters intussen weer gesmolten en opnieuw verpakt. Nederland bedankt Zaanstad voor de mooie en sfeervolle intocht. Ook al is er discussie en chaos rond zijn komst; hij is, samen met zijn Pieten in alle soorten en maten, op zijn vertrouwde wijze aan gekomen; die lieve goede Sint.

Vanavond mag iedereen zijn schoentje zetten.

Je weet het vast nog als de dag van gisteren en je voelt ongetwijfeld de melancholie als je met je kinderen de Sint binnenhaalt. Ontroerd van je kruin tot je tenen door die herinnering aan je eigen Sinterklaastijd, die je weerspiegeld ziet in de gezichten van je kinderen. De spanning als de Sint in beeld komt en de drukte van de Pieten, die om hem heen dartelen. De optocht, Sint op zijn mooie witte schimmel, door je dorp of stad. De pepernoten worden rond gestrooid en de ontelbare en herkenbare liedjes schallen schel uit te kleine speakers. Mooie aandachtige woorden van de Sint voor jouw kinderen, zijn persoonlijke welkom en aankondiging van de mooiste tijd van het jaar. De Sinterklaastijd is begonnen; vanavond mag iedereen zijn schoen zetten.

Waar komt het schoentje zetten vandaan?

Overigens zetten de armen hun eerste schoenen op 5 december 1427 in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht. De rijkeren in de stad vulden deze schoenen met verrassingen. Op 6 december verdeelden de armen de opbrengst. Vanaf de 16e eeuw zetten de kinderen ook thuis hun schoen. Kinderen kregen naast snoepgoed vaak een cadeautje in hun schoen. Zat er een zakje zout in of een roe, dan was je te oud geworden om je schoen te zetten. Vanaf 1850 kwam Sint Nicolaas naar buiten in bisschopskleding, vergezeld door Piet in de rol van bestraffer. Door de welvaart is Sinterklaas een familiefeest geworden met cadeaus en gedichten.

En nu is het zover.

Ga je in gedachten even mee terug naar je jeugd? Natuurlijk zet je vanavond maar wat graag je schoen naast die van je kinderen. Haal jij je mooiste pumps met naaldhakken tevoorschijn? Heel braaf meezingen dan maar. Benieuwd wat er morgen in zit van die lieve goede Sint.

Jeanet Heinen, LivelyLives 18/11/2018

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

  1. Ruud Heinen 18 november 2018 om 23:07 - Antwoorden

    Mooi geschreven Jeanet, en helemaal waar…👍👍

Shop Live-Room voor de jonge vrouw

In the picture

Shop Live-Room voor de jonge vrouw

De showroom en online webshop voor de jonge vrouw van 12 tot 35 voor fashion en accessoires. Tijdens de showroom-event dagen geniet je van leuke voordelen.

LivelyLives Nieuwsbrief

Goed nieuws ontvangen?