Interview

10 Vragen aan Gerda Bekema

//Vragen aan…. Gerda Bekema

Vragen aan…. Gerda Bekema

Familie 12 december 2018

Vragen aan…. Gerda Bekema

Gerda Bekema-Brattinga heeft haar eigen bedrijf in de uitvaartverzorging. Met haar praktische instelling, enorme geduld en aanpassingsvermogen begeleidt zij mensen bij het verzorgen van een uitvaart. Vooral op gevoel staat zij hen bij. ‘Het is een prachtig en soms moeilijk en emotioneel beroep. En toch, het is écht mijn levensinvulling.’ Op 30 december komt zij op televisie bij SBS6.

Gerda, vertel eens, wie ben jij?

Ik ben Gerda Bekema-Brattinga, 60 jaar, echtgenote van Theo, moeder van een dochter en een zoon en sinds oktober ’17 zijn wij super-trotse opa en oma van een kleindochter.
Een echt mensenmens… Naast mijn gezin is ook de uitvaartverzorging voor mij een passie. Met veel liefde, geduld en energie heb de afgelopen 22 jaar families bij mogen staan om het afscheid van een dierbare zo passend mogelijk te maken.

Jouw vader bracht je op het pad van uitvaartverzorging, hoe is dat gegaan?

Al heel jong had ik interesse voor mijn vaders uitvaartwerk. Vroeg hem onder vier ogen vaak van alles over wat er zoal op zijn pad kwam. Op mijn 17e mocht ik met hem mee voor een verzorging en kort daarna volgden er meer stappen samen. Ik deed dat naast mijn toenmalige werk in de kraamverzorging. Dat ontlokte bijeen huisarts die ik ’s nachts bij een bevalling trof de uitspraak: “He Brattinga, heb ik jou niet eerder gezien vannacht?”
Ik heb vele jaren met hem samengewerkt en deed zo stap voor stap ervaring op. Toen mijn vader in 1996 met pensioen ging, heb ik zijn plaats als uitvaartverzorger in de toenmalige gemeente Wieringermeer over kunnen nemen. Dat is alweer bijna 23 jaar geleden. Het is een prachtig, soms echt wel moeilijk en emotioneel beroep. En toch, het is écht mijn levensinvulling.

Ondernemen, hoe doe je dat als uitvaartverzorgster?

Na een aantal jaren in loondienst te hebben gewerkt kreeg ik de kans om voor mezelf te beginnen. Ook daarbij speelt voor mij het gevoel een grote rol. Natuurlijk moet je als ondernemer ook ‘bestaan’ met alles wat daarbij komt kijken. Maar gevoel en ondernemen moeten voor mij wel goed in evenwicht zijn. Dan komt gevoel op de eerste plaats en volgt het ondernemen vanzelf.

Wat vind jij het mooiste aan je vak?

Het mooiste van mijn beroep is het gevoel dat ik in de dagen rondom het afscheid nemen, bij de familie mag horen. Om te ervaren dat je er met elkaar een passend, persoonlijk afscheid van hebt kunnen maken. Dat betekent dat ik steeds weer blanco aan de familietafel ga zitten en probeer om hun ‘golflengte’ te vinden en daar met elkaar op/mee verder te gaan.

Als je terug kon reizen in de tijd, welk advies zou je jezelf geven?

Dan zou ik eerder hebben willen geloven dat ik als ondernemer in de uitvaartzorg op eigen benen kon staan. Maar als ik terugkijk is elke tijd ook een leerperiode en heeft het misschien wel zo moeten gaan. Ik zeg dan ook altijd “alles komt op de juiste tijd” en wacht met passend geduld.

Als geld en tijd geen rol speelden, wat zou je dan willen doen?

Ik weet absoluut zeker dat ik dan ook voor ditzelfde uitvaartwerk gekozen zou hebben en daarnaast meer tijd zou vrijmaken voor vrijwilligerswerk, bijv. bij gehandicapten.

Wat is jouw grootste talent/kracht?

Ik kan van mezelf zeggen dat ik gezegend ben met heel veel geduld. Ik voel me ook niet snel opgejaagd en heb weinig last van stress. Met onverwachte situaties kan ik goed omgaan. Zoals bij de onverwachte meldingen in het uitvaartwerk. Ook ben ik heel praktisch ingesteld, waarnaast gevoel altijd mijn grote leidraad blijft.

Wat is het mooiste compliment dat je ooit kreeg?

Dat vind ik best moeilijk om zo te zeggen….Maar echt het mooiste compliment kwam op precies het goede moment van de vroegere pastor van de RK Kerk Wieringermeer, Pastor Lalleman: “Gerda, jij hebt het lieve van je moeder en het praktische van je vader en zijn familie.” Dit geeft me op moeilijke momenten nog steeds de juiste kracht.

Waar zou je beter in willen zijn?

Zou zo niet weten wat ik zou willen verbeteren. Ik ben eigenlijk een heel tevreden mens.

Wie zijn jouw grootste voorbeelden?

Ik bewonder vrouwen die zich wereldwijd inzetten voor een betere wereld en denk aan Koningin Maxima. Met een mooie lach en vooral zichzelf durven zijn in goede en zelfs in heel verdrietige tijden, heeft zij echt veel indruk gemaakt.
Ook in de uitvaartverzorging kom ik hele lieve collega’s tegen. En onder hen bevinden zich voor mij grote voorbeelden. Collega’s waar ik echt bewondering voor heb. Bij hen voel ik warmte en betrokkenheid. En van iedereen kun je leren, daar moet je zelf wel voor open blijven staan. Er zijn zoveel mooie invullingen te bedenken bij een uitvaart.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om ondernemen?

Kan het zo zijn dat mannen bepaalde dingen meer zakelijk bekijken en vrouwen meer met gevoel? Ik bedoel dat niet echt zwart-wit. Juist in het uitvaartwerk zie je dat met gevoel ondernemen heel belangrijk is. En precies in dit beroep werken steeds meer vrouwen. Zegt dat misschien iets? In 1987 heb ik mijn vakdiploma Uitvaartverzorging behaald. Er waren toen 100 mannelijke cursisten, ik was één van de 3 vrouwen. Die verhouding is nu echt wel anders.

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

Over 10 jaar hoop ik gezond en wel met man en gezin te genieten van onze seniorentijd. Ik hoop met net zo veel trots naar onze dochter te kunnen kijken als mijn vader dat naar mij deed. Onze dochter Marloes gaat vanaf eind dit jaar serieus met mij meewerken en heeft als doel om mijn taken in de uitvaartzorg over te nemen.

Welke tip geef jij ondernemende vrouwen?

Doe vooral wat je hart je ingeeft. Mijn motto: voor alles komt echt de juiste tijd.

Op 30 december kom je op tv. Waar, wanneer en waarom moeten wij kijken?

In de week van 8 november werden opnamen gemaakt voor het programma Holland van Boven bij SBS6. Het betreft een interview met Marloes en mij, waarin wij ons voorstellen en de invulling van ons uitvaartwerk mogen uitleggen. Ook de specialisatie van Marloes, verliesverwerking bij kinderen en jong volwassenen, komt uitgebreid aan bod.
De uitzending is op 30 december om 15.30 uur en de herhaling op 5 januari 2019 om 12.35 uur.

Krachtwoord: doorzetten!
Element: water en aarde
Levensmotto:
Elke dag met gevoel invullen bij alles wat er op je pad komt. En er het meest goede van maken en eerlijk blijven, zeker naar jezelf. Gezond zijn is heel belangrijk, dus genieten! Dit heeft voor mij en ons extra betekenis gekregen nu wij op 22 oktober jl. afscheid moesten nemen van mijn eigen zusje van 54 jaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shop Live-Room voor de jonge vrouw

In the picture

Shop Live-Room voor de jonge vrouw

De showroom en online webshop voor de jonge vrouw van 12 tot 35 voor fashion en accessoires. Tijdens de showroom-event dagen geniet je van leuke voordelen.

LivelyLives Nieuwsbrief

Goed nieuws ontvangen?