Blog

door Jeanet Heinen

//Uit het leven gegrepen

Uit het leven gegrepen

Familie 17 september 2018

Uit het leven gegrepen

Gegrepen door het schokkende bericht van een noodlottig ongeval in het dorp, zo dichtbij, midden in de nacht. Gegrepen bij de keel bij het ontdekken dat er vijf slachtoffers zijn, waarvan er drie door de klap vrijwel op slag dood. Gegrepen door de schok als er een bekende vriend van mijn gezin bij blijkt te zijn. Gegrepen door de reactie van mijn kinderen als je het nieuws brengt. De rillingen langs mijn rug, de tranen over mijn wangen. Zomaar, drie jonge jongenslevens uit het leven gegrepen.

Mijn hart begint te bonzen

Op die vrijdagnacht in augustus, aan het einde van de zomervakantie, gieren de sirenes en hangt een traumahelikopter boven de huizen. Er is iets gebeurd en dat kan niet goed zijn. Bij het opstaan realiseer ik me dat dit niet zomaar iets is. Mijn whatsapp staat vol berichten en mijn sociale media lijken te ontploffen. Mijn hart begint te bonzen. Wat is dit…?

Ongeluk met fatale afloop

Een stel jongeren rijden met hoge snelheid op een plek in het dorp waar het echt niet kan, raken een stoeprand en na het tollen met enorme snelheid een boom. De bestuurder lijkt ongedeerd, zijn medepassagier gaat zwaar gewond naar het ziekenhuis en de drie jongens achterin zijn er met grote kracht uit geslingerd; zij overleven het niet. Lol, bravoure, stoer doenerij, onoverwinnelijk jong, onder invloed, sociale druk; er gaan allerlei geruchten. Niemand weet het precies. Een ongeluk met fatale afloop.

Jongeren en ouders steunen elkaar

Er wordt gespeculeerd, jongeren komen massaal samen. De gemeente begeleidt een stille tocht langs de huizen van de jongens. Ouders wordt hulp geboden voor hun kinderen. Nog nooit eerder knuffelen 15- en 16-jarigen elkaar zoveel als deze dagen. Ouders knuffelen elkaar, bekend en onbekend. En ouders en jongeren knuffelen elkaar. Tranen stromen maar door. Grenzen vervagen, onenigheden tussen jongeren raken op de achtergrond, irritaties vallen weg onder de schaduw van deze gebeurtenis. Massaal steunen jongeren en ouders elkaar na deze gebeurtenis. Er is respect voor iedereen. Het dorp voelt als een hechte gemeenschap en rouwt.

Stemmen vervagen

Stemmen vervagen; drie uitvaarten zijn beleefd en doorleefd; ieder op zijn of haar eigen wijze. De tijd breekt aan waarin iedere betrokkene zijn of haar eigen richting zoekt naar het verdragen van dit verlies. ’s Avonds komen jongeren dagelijks samen op de plek van het ongeluk, verlicht door kaarsjes en omgeven door bloemen, knuffels en zachte stemmen. Het besef komt langzaam; de jongens komen echt niet meer terug. En iedereen moet door, door met leven en met elkaar. Weer naar school, werk en dagelijkse beslommeringen. Het wordt nooit meer hetzelfde, dat is zeker. De jongens zijn… uit het leven gegrepen….

 

Jeanet Heinen, LivelyLives 15/9/2018

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

In the picture

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

Houtverwerking, bootinterieurs, steigerhout en fine wood. Bewerking van houten elementen voor sieraden van LivelyLives. Ook voorkantoorinrichting kun je bij ons terecht.

LivelyLives Nieuwsbrief

Goed nieuws ontvangen?