Blog

door Jeanet Heinen

//Burgemeester Eberhard die ooit mijn lichtje was

Burgemeester Eberhard die ooit mijn lichtje was

Gezondheid 7 oktober 2017

Burgemeester Eberhard die ooit mijn lichtje was

Het roer om; hoe doe je dat als stadsbestuur na het overlijden van zo’n dierbaar boegbeeld? Dé burgervader van onze hoofdstad Amsterdam. Inwoners van de stad rouwen om hun icoon, hun voorbeeld van verbinding, kracht, hulp en rechtvaardigheid. Hij gaat de geschiedenis in als de burgemeester die het verschil maakte en velen inspireerde met zijn humor, scherpe tong en rechtvaardig handelen. Ook mij heeft hij geïnspireerd; na een heftig ongeluk op mijn 17e was hij mijn licht.

Als 17-jarige opnieuw beginnen

Eberhard van der Laan, mijn Eberhard, inspireerde mij na het zware ongeluk dat ik kreeg. 17 lentes jong was ik, in de bloei van mijn puberteit. Door het ongeluk gekluisterd aan een ziekenhuisbed in Alkmaar, niet in de mogelijkheid het te verlaten. Operatie na operatie moest ik ondergaan. Het ging gepaard met zware infecties, waarvoor je in die tijd nog in barrière werd verpleegd. Ver weg van anderen om besmetting te voorkomen. Ik kende alle voetstappen op de gang en wist van iedere stem wie er langs liep. Ik moest letterlijk opnieuw beginnen, opnieuw leren lopen, het leven opnieuw leren vertrouwen.

 Onzekerheden en doorzettingsvermogen als wapen

Hoewel ik mijn doorzettingsvermogen als sterkste wapen gebruikte voor herstel, waren er dagen waarop ik niet goed voor ogen had hoe de toekomst er uit moest zien. Verbrijzelde benen, knieën die niet werkten, mijn opleiding die onderbroken werd, vrienden en vriendinnen die hun uitgaansleven ontdekten…zonder mij. Ik stoeide met infectie na infectie. Mijn toekomst was onzeker. Vanuit deze onzekerheid maakten mijn lieve papa en mama en ik een schatting van geleden en blijvende letselschade. Om deze met de verzekering van de veroorzakende partij te slechten. Dat ging emotioneel en formeel niet vanzelf.

 ‘Mijn’ letselschade advocaat Eberhard als engel van het licht

Papierwerk, emoties, bellen, weerstand en nog meer. Op advies van de verzekeringsmaatschappij togen papa, mama en ik naar Advocatenkantoor Van Doorne en Sjollema in Amsterdam. Op één van de mooie Amsterdamse grachten, met een glazen pui en hoogpolig tapijt. Zoals je van een advocatenkantoor verwacht; imposant en groot met lekkere koffie. Een plek waar ik als 17-jarig meisje stil van werd. Ik ontmoette mijn letselschade advocaat Eberhard van der Laan. Hij stelde mij direct op mijn gemak en was zeer geïnteresseerd in mijn verhaal. Ondanks dat mijn zaak een minizaak voor hem was. Ik voelde me groots en belangrijk en wist zeker dat hij mij ging helpen mijn toekomst perspectief te geven.

Mijn lichtje ging aan na Van der Laan

Hij liet mij mijn verweer zelf schrijven; negen kantjes lang. Hij sprak met mij over mijn schrijverskwaliteiten en hoe hij naar mij keek. Hij zei dat als ik ooit een baan zocht, ik hem mocht bellen. Hij maakte duidelijk dat de schade-uitkering mij geen miljonair zou maken, maar dat ik er een leuke zakcent aan over zou houden. Hij deed wat hij beloofde en dat gaf mij vertrouwen en kracht.

Wat de meeste indruk maakte was zijn belofte dat het ongeluk en alles wat daarop volgde, mij als mens zou leren hoe ik mijn kwaliteiten kon gebruiken. Dat ik nooit meer zou opgeven, dat wist hij zeker! Bij mij ging op dat moment een lichtje aan. Een lichtje van vertrouwen in de toekomst, mijn toekomst. En het lichtje brandt nog steeds. Vandaag in de vorm van een kaarsje. Voor hem, mijn brenger en engel van het licht. Ik voel een brok in mijn keel en een traan over mijn wang als ik in het vlammetje kijk.

Jeanet Heinen, Geïnspireerd oprichter LivelyLives

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

In the picture

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

Houtverwerking, bootinterieurs, steigerhout en fine wood. Bewerking van houten elementen voor sieraden van LivelyLives. Ook voorkantoorinrichting kun je bij ons terecht.

LivelyLives Nieuwsbrief

Goed nieuws ontvangen?