Interview

Coach en jurist Sonja Jansen

//Sonja Jansen: ‘Word meester over je eigen leven, pak de regie!’

Sonja Jansen: ‘Word meester over je eigen leven, pak de regie!’

Gezondheid 19 juni 2018

Sonja Jansen: ‘Word meester over je eigen leven, pak de regie!’

Sonja Jansen (52) was een succesvol jurist. Met haar grote liefde zette ze binnen vier jaar drie kinderen op de wereld. Ze had het druk en was moe, té moe. Toen haar moeder een herseninfarct kreeg stortte het kaartenhuis in. Ze raakte burn-out. Daar begon haar ontdekkingsreis op weg naar de coach die ze nu is. Einde van een tijdperk, maar ook een nieuw begin. Als meester over haar eigen leven.

‘Op kantoor is het rustiger dan thuis.’ Onder die overtuiging houdt Sonja zich staande in haar werk als jurist. Het is het jaar 2000 en haar derde kind is net geboren. Ze is ontzettend plichtsgetrouw en wil wat ze doet goed doen. Sonja: ‘De signalen die erop wezen dat ik mijn grenzen meer dan voorbij was, herkende ik niet. Ik had een drukke baan en een jong gezin, logisch dat ik zo moe was. Maar het ging allemaal nét. Tot mijn moeder een herseninfarct kreeg en ik op kantoor in tranen uitbarstte. Ik bleek burn-out.’

Sonja’s man is een echte workaholic en de vrouwen in haar omgeving zijn allemaal best ambitieus. Ergens knaagt het gevoel ‘is dit het nou?’ en ze solliciteert naar andere functies. Als ze steeds opnieuw niet wordt aangenomen berust Sonja in haar situatie. Ze gaat maar door, maar dan moet zij zich ziek melden. Tijdens haar afwezigheid hoort ze dat er een interne verhuizing heeft plaats gevonden. Er is geen kamer voor Sonja ingericht.

‘Ze rekenden niet meer op mij. Dat was pijnlijk, maar heel erg nodig. Want toen kon ik voor het eerst voor mezelf kiezen en gaan voor mijn herstel. Ik kon ineens met afstand naar de dingen kijken.’ Het duurt twee jaar voordat zij weer hersteld is. Bij deze werkgever zou zij haar werk nooit meer hervatten.

Begin bij jezelf

Als Sonja uit de WAO (ja, zo lang is het geleden) komt en weer gaat solliciteren weet ze vooral wat ze níet meer wil. Ze zoekt dan ook een juridische baan in een andere branche. Het blijkt een hele verademing. Het kan dus echt op een andere manier, met een lagere werkdruk. ‘Had ik deze stap maar eerder kunnen zetten. Het begint toch echt bij jezelf, bij het herkennen van je eigen behoeften en daar ook aan toegeven. Dan sta je in je kracht en voel je passie en flow’, zegt Sonja.

Van hoofd naar hart

In 2012 begint Sonja aan een coachopleiding die zich niet richt op gedrag, maar op het omvormen van onderliggende belemmeringen. Op het waarom achter de keuzes die mensen maken Haar hart gaat open. ‘Daar heb ik zo veel geleerd, ook over mezelf. Ik ontdekte mijn eigen belemmerende overtuigingen, leerde ze overwinnen. Ik ging van hoofd naar hart, maar bleef wél met beide benen op de grond.’

Haar vader en moeder waren beide al overleden als haar broer terminaal ziek wordt. Het sterkt haar in de beslissing voor zichzelf te kiezen. Dit keer gaan haar werkgever en zij op een goede manier uit elkaar. Hij wordt zelfs één van haar eerste klanten als zij haar eigen onderneming start als professioneel coach en extern gecertificeerd vertrouwenspersoon.

Putten uit ervaring

‘Mijn coaching richt zich op persoonlijke ontwikkeling, overspannenheid en burn-out. En als vertrouwenspersoon help ik mensen die te maken hebben met (seksuele) intimidatie, agressie, geweld, discriminatie, pesten of werkdruk. Daarbij komt mijn juridische achtergrond goed van pas. Ik inspireer met mijn eigen levensverhaal en kan putten uit eigen ervaring.

Ik gebruik hierbij naast mijn professionele opleiding en professionele ervaring ook mijn persoonlijke ervaring als vrouw, moeder, partner en werknemer. Dat maakt dat ik verbinding maak met mensen en hen kan begeleiden naar een situatie van zelfredzaamheid, waarin ze weer lekker in hun vel zitten, zowel op het werk als daarbuiten.’

Kritische idealist

Sonja is een idealist en tegelijkertijd een kritische luisteraar. Ze heeft een helpende rol, maar blijft altijd professioneel. Daarin versterken de jurist en de coach in haar elkaar. Het biedt meerwaarde voor haar doelgroep: vrouwen.

‘Ik kies er bewust voor om vrouwen te coachen. Vanuit ervaring en herkenning gaat dat heel organisch. Het maakt me blij als ik andere “Sonja’s” kan helpen. De tendens is dat vrouwen op steeds jongere leeftijd vastlopen. Aan de ene kant is dat jammer, het zegt iets over onze gejaagde maatschappij. Aan de andere kant is het mooi dat ik hen juist al zo jong kan leren hoe ze meester kunnen worden over hun eigen leven; dat ze zelf de regie hebben en zich niet laten leven. Ze maken bewuste keuzes zonder schuldgevoel.’

Meester over eigen emoties

Rationeel en ambitieus zijn is goed, maar je mag het gevoel niet uitschakelen. Te vaak is het hoofd afgesneden van het lijf. Daarom werk ik veel met ontspanningsoefeningen en meditatie. Daar hebben sommige vrouwelijke coachklanten, die heel erg vanuit hun hoofd leven, een aversie tegen. Ze denken het niet goed te doen. Maar iedereen kan het. Mindfulness vormt een belangrijk onderdeel van mijn coaching en ik pas het zelf ook toe. Dan vraag ik aan mezelf: hoe gaat het met mij? Wat heb ik nodig? Zo blijf ik voelen wat ik nodig heb, kan ik keuzes maken die goed voor mij zijn. Zodat ik meester over mijn eigen leven ben en me niet laat leven.

Gun het jezelf

In het begin heette haar bedrijf ‘Gun het jezelf’. Een veelzeggende naam. Sonja: ‘Zet jezelf op je eigen prioriteitenlijstje. Wees je eigen beste vriendin en luister naar haar. Tegen die vriendin praat je met veel meer compassie dan tegen jezelf. Gun jezelf een leven met meer rust, persoonlijke ruimte en voldoening. En dat alles zonder schuldgevoel.

Inmiddels draagt haar onderneming haar eigen naam. Ook dat was onderdeel van haar ontdekkingstocht. ‘Mijn klanten krijgen mij, Sonja. Dat gun ik mezelf en dat draag ik graag uit. Waar ik ook ben, op kantoor of thuis, ik heb zelf de regie. En dat gun ik iedereen.’

Volg Sonja’s coachingsprogramma Meesterlijke Vrouw en word ook meester over je eigen leven >>>

 

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

In the picture

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

Houtverwerking, bootinterieurs, steigerhout en fine wood. Bewerking van houten elementen voor sieraden van LivelyLives. Ook voorkantoorinrichting kun je bij ons terecht.

LivelyLives Nieuwsbrief

Goed nieuws ontvangen?