Zomertopper Tinja Brugman ‘laat mij maar bewegen’

Interview Tinja Brugman

//Zomertopper Tinja Brugman ‘laat mij maar bewegen’

Zomertopper Tinja Brugman ‘laat mij maar bewegen’

Gezondheid 31 juli 2018

Zomertopper Tinja Brugman ‘laat mij maar bewegen’

Zomertopper. Onder de noemer Wereldvrouw zet LivelyLives vrouwen graag in ’t zonnetje. Deze keer maken we kennis met Zomertopper Tinja Brugman. Tinja is betonspecialist. Zakenvrouw. En moeder. En danseres. Maar bovenal is zij mens. Een mens dat geen uitdagingen schuwt, maar ze vol vertrouwen tegemoet treedt. Kom maar op! Tijd voor een gesprek met deze Noord-Hollandse vrouw in de bouw. Voortdurend in beweging.

Wie is Tinja?

Tinja (54) is directrice van Brugman Betonbouw. Het bedrijf dat zij in 2007 overnam van haar vader. Dat was geen keuze die in de lijn der verwachting lag. Toch is het een van de beste keuzes die zij maakte in haar leven.

Hoe ben je tot deze keuze gekomen?

Na de scheiding van mijn toenmalige partner zat ik met drie kleine kinderen thuis. De jongste was nog een baby’tje. Het was 1993. Ik kwam uit het onderwijs, maar kon daar in die tijd niet zo gemakkelijk in terug. Toen kon ik twee dagen per week bij mijn vader terecht. Voor de administratie en om een nieuw veiligheidssysteem op te zetten. Het zou tijdelijk zijn, maar ik vond het er zó leuk! Als grapje zei ik dat ik het bedrijf wel zou overnemen. Dat grapje werd ernst.

Van het een kwam het ander?

Mijn vader zag dat ik het snel oppikte en goed met de mannen overweg kon. Ik nam steeds meer taken op me en stuurde de medewerkers aan. Wat met twee dagen begon groeide in 10 jaar uit tot volledige werkweek. Toen mijn vader 69 was vroeg hij me serieus wanneer ik het zou overnemen. Per 1 januari 2007 was de overname een feit.

Je bent opgeleid tot basisschool juf. Dat is toch heel iets anders?

Ja, en toch heeft het veel raakvlakken. Ook als juf ben je veel aan het coördineren, sturen en begeleiden. En ook toen was ik al ondernemend. Mijn eerste baan was op een nieuwe vrije school. Ik wist niets van dat type onderwijs, maar vond het prachtig om vanuit ’t niets iets op te bouwen. Waar nodig schoolde ik mezelf bij en ging er helemaal voor. En dat doe ik nog steeds..

Heb je als ‘vrouw in de bouw’ veel opleidingen gevolgd?

Ja, op het gebied van financiën en management volgde ik verschillende cursussen. En ook de praktijk is een opleiding op zich. Inmiddels ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ik ben veel op locatie voor bouwvergaderingen, doe werkplekinspecties volgens het VCA systeem, doe aanbestedingen in de praktijk en verzorg onze eigen PR en marketing. Het leverde ons mooie promotie op tv op; bij RTLZ, RTL4 en RTL7.

Hoe houd jij je staande als vrouw in een mannenwereld?

Belangrijk is weten waar je over praat en duidelijkheid. Mannen houden van kaders. Natuurlijk ben ik ook wel eens bang geweest dat er misbruik van me zou worden gemaakt; ze proberen je uit. Gewoon om te kijken hoe ver ze kunnen gaan. Het heeft me geleerd zakelijk te blijven en op mijn strepen te staan. Ze weten wat ze aan me hebben. Ik heb zeker ook profijt van mijn vrouw-zijn. Je bent unieker en wordt niet snel vergeten.

Wat vind je het leukste aan je vak?

Ik heb zo veel verschillende taken dat ik altijd wel ergens in wordt uitgedaagd. Kan niet achterover leunen en moet mezelf steeds blijven ontwikkelen. Elke dag is weer anders; andere klanten, andere mensen, andere bouwwerken. Mijn werk omvat alles. Ik begeleid een project van aanname tot factuur. Zie de hele cirkel voorbij gaan. Dat vind ik mooi, ik blijf leren.

Doe jij de dingen anders dan je vader?

Ja, niet alleen omdat ik een vrouw ben, maar ook omdat de maatschappij verandert. Mijn vader was een ouderwetse ondernemer. Hij was echt de baas, een autoriteit. Dat werkte in die tijd goed. Ik ben veel meer ‘one of the guys’. Ik zorg voor goed overleg en duidelijke afspraken, maar bekijk ook het totaalbeeld. Ik houd in de gaten wat er speelt. Hoe ze werken, hoe de bus is ingedeeld, maar ook of iemand nog in zijn hum is en zich happy voelt. Als ik merk dat er iets is, neem ik hem apart en bespreken we waar ik hulp kan bieden. Daar ga ik vrij ver in. Ook dat is de kracht van een vrouw aan het roer. En hoewel ik het anders doe, was mijn vader daar heel trots op.

Zijn de medewerkers veel veranderd?

Er is weinig verloop. Sommigen werken hier al ruim 30 jaar. Natuurlijk zijn er ook nieuwe, hele jonge mensen bijgekomen. Inmiddels werken we met tien medewerkers waarvan acht jongens dagelijks de weg op gaan. Elke dag om 15.30 uur hebben we werkoverleg met zijn allen. Zou houden we de lijnen kort en leren we van elkaar. Je kunt dit niet op school leren. Het werk is lichamelijk zwaar, je moet fit en sterk zijn. En ook de onderlinge chemie is belangrijk. We vormen ook een soort praktijkschool. De jongeren leren van de ervaren mannen. Het zijn leermeesters in de praktijk.

In de tussentijd ben je hertrouwd en opnieuw moeder geworden. Hoe combineer je werk en privé?

Mijn partner Arjan en ik vormen een samengesteld gezin met zijn dochter en mijn drie kinderen. In 2003 kregen we samen dochter Tirsah. Zij maakte ons gezin compleet en vormde de bindende factor, ook tussen de andere kinderen. Organisatorisch was het wel eens lastig om het gezin draaiende te houden. Arjan heeft een fulltime baan bij de belastingdienst en is veel weg. Omdat we in de buurt van mijn bedrijf wonen, kon ik makkelijk even heen en weer en wisten de kinderen mij ook te vinden. Het was even puzzelen, maar al vrij vlot ging het vanzelf.

Toen sloeg het noodlot toe. Vijf jaar geleden kreeg je de diagnose borstkanker. Hoe ging en ga je daarmee om?

Op een dag ging ik met een ogenschijnlijk gezond lijf het ziekenhuis in en ik kwam er doodziek weer uit. Mijn wereld stond op zijn kop. Ik kon het niet overzien. Ik wilde doorwerken, maar door de chemo’s werd ik steeds zieker. Gelukkig kreeg ik veel steun. De kinderen waren direct in paniek. Het woord ‘kanker’ triggert het ergste. Zelf was ik redelijk optimistisch. Het klinkt misschien raar, maar ik zag ook dit als een uitdaging. Ik onderging chemo, een operatie en bestralingen. Ik nam het per dag, maar ging er volledig voor. Aanpakken die handel! Inmiddels is de ziekte onder controle. Elke drie maanden ga ik voor controle en ik slik hormoonpillen om de kans dat de ziekte terugkeert te reduceren. Het is wat het is, maar door de bijwerkingen heb ik veel last van mijn spieren.

Hoe heeft het ziekteproces je veranderd?

Ik stel niet meer uit. Wat ik wil doen, doe ik nu. Je weet maar nooit of je later de kans nog krijgt. Zo ben ik weer gaan dansen. Dat was altijd een grote passie, maar ik gunde mezelf geen tijd. Nu doe ik vier á vijf keer per week aan ballet, jazzdance, tapdance. Het helpt enorm tegen de spierpijn, doet mijn lijf goed en haalt me ook even uit mijn hoofd. Ik snap niet hoe ik zo lang zonder heb gekund. Laat mij vooral bewegen, dan gaat het goed. Ook maak ik veel uitstapjes en daarbij kies ik heel bewust. Laatst was ik met een groep vrouwen een weekje naar Spanje om te ‘Zingen in de Zon’. Een beetje raar, zo alleen maar tussen de vrouwen, maar wat heb ik genoten!

Denk je nu anders over de toekomst?

Mijn ziekte en ook andere tegenslagen, leren me dat je het leven niet kunt sturen of plannen. Natuurlijk plan ik in werk en voor het bedrijf, maar alles is betrekkelijk. Vorig jaar overleed mijn vader vrij plotseling. Eerder vroeg ik me wel af of ik het bedrijf voor hem runde en of ik het na zijn overlijden nog met dezelfde passie zou leiden. Inmiddels weet ik dat ik het vooral voor mezelf doe. Dat het bij me hoort. Het is een verlengde van mijn gezin. Ik mag groeien en innoveren, zowel zakelijk als privé. En bij hard werken hoort hard genieten. In januari ga ik met mijn zoon Maarten op vakantie. Samen het leven vieren.

Tip voor ondernemende vrouwen

Wees eerlijk in alles wat je doet. Zowel naar je klanten als naar jezelf.
Voel daarbij steeds even of de dingen nog goed voelen. Of het nog klopt waarmee je bezig bent.

Krachtwoord: moed

Element: lucht en water (denken en voelen)

Motto: Neem het zoals het komt

Tinja Brugman brugmanwinkel foto interview klein portrait 2 gerda venema livelylives

Over Brugman Betonspecialisten BV

Brugman Betonspecialisten uit Winkel is een innovatief bedrijf op het gebied van betonbewerkingen. En daarmee een betrouwbare partner in de bouwwereld, die meedenkt en oplossingen biedt.Het bedrijf is sinds de oprichting in 1960 deskundig op het gebied van boren, hakken, frezen en zagen. Beton, steen en vele andere materialen. Van robuust hakwerk tot zeer precies boorwerk, veilig en verzorgd. Sinds 2007 staat Tinja Brugman aan het roer.

 

 

 

 

 

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

In the picture

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

Houtverwerking, bootinterieurs, steigerhout en fine wood. Bewerking van houten elementen voor sieraden van LivelyLives. Ook voorkantoorinrichting kun je bij ons terecht.

LivelyLives Nieuwsbrief

Goed nieuws ontvangen?