Business Mom Ichel Heerschop Cecilia: “Als ik het kan, kun jij het ook!”

Interview Ichel Heerschop Cecilia

//Business Mom Ichel Heerschop Cecilia: “Als ik het kan, kun jij het ook!”

Business Mom Ichel Heerschop Cecilia: “Als ik het kan, kun jij het ook!”

Inkomen 6 juni 2018

Business Mom Ichel Heerschop Cecilia: “Als ik het kan, kun jij het ook!”

Ichel Heerschop Cecilia is een ondernemende mama en helpt andere mama’s net zo financieel onafhankelijk en vrij te zijn als dat zij zelf is. Met haar onderneming ‘Business Mom International’ boekt zij nationaal én internationaal succes. Toch was dat niet altijd zo vanzelfsprekend. Ichel werd in armoede geboren en vocht zich een weg naar boven. Van sociale onzekerheid naar sociale zekerheid. Met LivelyLives deelt zij haar verhaal.

Ichel heeft een missie. Moeders helpen vanuit hun eigen kracht succesvol te zijn met hun bedrijf, met oog voor een gezonde balans tussen werk en privé, en dat door te geven aan hun kinderen. Overal ter wereld. Als de moeders hun ambitie waarmaken, leveren ze een bijdrage aan het sociaal economische welzijn van hun land en/of staat. Een nobel streven. Tijd voor een gesprek met deze wereldvrouw.

Wat beoog je precies?

De maatschappij stopt mama’s die willen ondernemen vaak in een hokje. Zeker vanuit de sociale zekerheid krijgen zij een label. Daar moeten we vanaf. De mogelijkheden zijn oneindig voor deze vrouwen. Ik wil graag dat we met zijn allen iets waardevols nalaten aan de volgende generatie. Dat we een ‘ripple effect’ creëren. Dat kan alleen als we weten hoe we vanuit onze eigen kracht kunnen groeien en dat met elkaar delen. Rationeel, inhoudelijk, spiritueel en financieel. Wij wonen in een bevoorrecht deel van de wereld, vol mogelijkheden. Van hieruit kunnen we zo veel betekenen voor de rest van de wereld. Om mensen daar te helpen vooruit te komen. We zijn het verplicht aan onszelf, maar vooral aan onze kinderen.

Op welke wijze draag je daaraan bij?

Via Business Mom International help ik ondernemende moeders hun eigen talenten te ontdekken en te benutten. Zijn ze al jaren bezig met hun ondernemerschap, dan help ik ze zichzelf te hervinden. We halen blokkades weg om verder te kunnen bloeien. Ik voeg waarde toe aan de Business Moms zodat ze werkelijk stappen maken. Ik leer hen hoe ze hun bedrijf kunnen structureren, slim ondernemen zodat ze meer geld verdienen en hoe ze een balans vinden tussen werk en privé. Dit doe ik door 1-op-1 coaching en het aanbieden van trainingen, masterclasses en intensieve workshops. De trainingen heb ik ontwikkeld vanuit mijn unieke levenservaring en opgedane kennis. Ik bedien de moeders ook samen met andere professionals die met eenzelfde energie en ervaring hun expertise delen.

Ichel is geboren op Curaçao. Ze groeide op tussen buitenlanders. Het is voor haar gewoon om mensen van allerlei nationaliteiten te spreken. Een gouden tool die ze van jongs af aan meekrijgt. Als ze 12 jaar is overlijdt haar vader. Haar moeder voedt Ichel en haar twee broers en zusje alleen op. In een destijds zo ‘vermannelijkte’ maatschappij was dat niet eenvoudig. Ze werkte 16 uur per dag als ambtenaar zijnde, 6 soms 7 dagen per week.

Op Curaçao heerste een sociale onzekerheid. Het gezin had het heel moeilijk. Moeder erkende dat ze hulp nodig had en vroeg de kinderen om hulp. Om in de supermarkt te gaan werken of om dingen te maken die ze konden verkopen. Ichel koos voor het laatste; het zogenaamde social selling. In het Caribische gebied een heel gebruikelijke manier om je geld te verdienen. Samen creëerden ze van alles; lekkernijen, sieraden, kleding. Ze heeft opleidingen en trainingen gevolgd zodat ze als kapster kon werken, kon opmaken en hoofdmassage kon geven. Van alles om rond te komen. Daarnaast volgde ze ook haar MBO opleiding voor Administrateur en Boekhouder. Het was de start van haar ondernemerschap.

Hoe ben jij zover gekomen?

Vanaf mijn 13e proefde ik van het ondernemerschap. Dat was uit nood geboren, maar leverde me zo veel op. Ik kwam in aanraking met allerlei typen mensen en alle lagen van de maatschappij. Ik leerde veel verschillende nationaliteiten kennen. Het bracht me mensenkennis, doorzettingsvermogen en durf. Dat wilde ik voortzetten in Nederland, omdat daar veel kansen lagen en ik geen last zou hebben van een taalbarrière. Ik was 21 en zei: “Mama, ik ga het maken!” Ze gaf me 750 gulden en wenste me alle geluk en gods zegen toe.

Ik volgde ook na mijn mbo, post hbo opleidingen in sociale zekerheid en rechten. Zelfontwikkeling is belangrijk voor mij. Als eeuwige student, studeer ik nog steeds entrepreneurship aan de universiteit. Nog voordat ik klaar was met de opleiding sociale zekerheid, werkte ik al als ambtenaar in de functie van sociaal juridisch dienstverlener bij een grote gemeente. Van daaruit ontwikkelde ik mezelf en richtte ik in 2009 mijn eerste onderneming op.

Ik beoordeelde uitkeringen en coachte gezinnen naar werk of om een eigen bedrijf te starten vanuit hun eigen kracht. Ik ontdekte dat vooral vrouwen het moeilijk vinden om geld te verdienen met hun talent, vanwege vooroordelen over werkende moeders en de druk vanuit hun omgeving. Daar wilde ik wat aan doen. Mijn weg naar een succesvolle business mom was geen gemakkelijke, maar door risico’s te nemen en dingen te durven doen, creëer ik succes. En dat kun jij ook bereiken! Ik kan je vertellen hoe.

Grenzeloze mogelijkheden

Ook in Nederland ging Ichels pad niet over rozen. Ze had een tijdje zware gezondheidsklachten. Het leerde haar dat ze eerst voor zichzelf moet zorgen voordat ze anderen kan dienen. Lastig voor iemand met haar karakter. ‘Ik ben degene die voor anderen zorgt’, zo zegt ze zelf. Net zoals veel vrouwen dacht ze dat ze alles alleen moest doen. Niets is minder waar, zo ontdekte ze. Dat niemand alleen staat en het wiel opnieuw hoeft uit te vinden, wil ze samen met haar brede ervaring overbrengen op anderen. In 2016 startte ze haar onderneming ‘Ondernemende mama’, inmiddels omgedoopt tot Business Mom International. Want ze weet zeker: de mogelijkheden zijn grenzeloos.

Hoe sta je tegenover concurrentie?

Concurrentie bestaat niet, want ik ben de enige Ichel. Mijn historie is mijn historie, mijn kennis is mijn kennis. Iedereen heeft iets belangrijks te brengen. Concurrentie ervaren komt vanuit onzekerheid. Ook dat is een mindset. Ik gun iedereen succes en samenwerken is een deugd. Vrouwen onderling, maar ook met mannen. We hebben elkaar nodig. Het gaat om gelijkwaardigheid. Je kunt elkaar naar een hoger plan tillen. En daarbij is respect de sleutel.

Waarom is het juist voor moeders zo lastig succesvol ondernemer te zijn?

Het heeft vooral te maken met een mindset. Vrouwen voelen zich nog altijd achtergesteld bij mannen en door diverse redenen onzeker. Dit is de realiteit, ook onder hoogopgeleiden. Ze denken dat ze als vrouw, en sowieso als moeder, afhankelijk zijn van de man of het systeem. En als ze dan ook nog eens moeder worden, dan raakt de drive om ambities waar te maken, verloren. Veel vrouwen denken dat ze het alleen moeten doen. Dat ze moeten leven voor het gezin. Voor het ‘gemak’ ontkennen ze dan wat ze kunnen en zetten ze zichzelf op het tweede plan. Daar komt nog bij dat werkgevers het vaak lastig vinden om moeders in dienst te nemen.

Ik leer vrouwen hoe ze hun talenten kunnen benutten en succesvol kunnen zijn. Ja, ook als je parttime werkt. Ook als je geen volle werkweek kunt draaien, kun je vrije keuzes maken en financieel onafhankelijk zijn. Er is altijd een manier waarop je gezin en werk prima kunt combineren.

Hoe doe jij dat dan, privé en werk combineren?

Inmiddels ben ik de gelukkige mama van onze vijfjarige dochter Sarina. Ik ga voor succes, maar dat plan ik rondom mijn gezin. Ook als moeder en als mens wil ik succesvol zijn, me goed voelen. Dat vind ik belangrijk, dat weet mijn man en daarom verdelen wij de taken goed. We hebben daar afspraken over gemaakt. Ik werk veel online, wat handig is omdat ik dan vaak thuis kan zijn. Daarnaast plan ik bewust me-time en vakanties in. Dat is heel belangrijk zodat ik kan ‘refocussen’. Zo hou ik focus op wat ik wil met mijn leven en kan ik aan de levens van de ondernemende moeders waarde blijven toevoegen.

Wanneer ben je succesvol?

Succes is het moment dat je ervaart dat je bereikt hebt wat je wilt bereiken. Dat is voor iedereen anders. En dat kan ook veranderen. Succes groeit met je mee. Wat je nu nog niet voor mogelijk houdt, kan over een jaar binnen je bereik liggen.

Zie jij jezelf als wereldvrouw?

Jazeker! Ook letterlijk. Ik heb een christelijke achtergrond en levensstijl en vanuit dit perspectief onderzoek ik de wereld. Ik heb vrienden van alle rassen en standen, overal ter wereld. Eerst was Curaçao te klein, nu is ook Nederland te klein geworden. Ik geniet ervan om de wereld te dienen. Als ik mijn talenten kan geven om mensen gelukkig te maken, dan ben ik er. Geven loont, dat is de wijze vrouw in mij die graag haar kennis door wil geven.

 Wie is voor jou een wereldvrouw?

Mijn moeder! Zij is mijn allergrootste voorbeeld.
Daarnaast zijn Oprah Winfrey, Madonna en Tony Robbins grote voorbeelden voor me. De laatste is natuurlijk een man, maar wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal gamechangers zijn; ze zijn uit het bestaande systeem gestapt om exact te bereiken wat zij willen.
Ik hoop dat mijn dochter mij later als gamechanger ziet en zegt: ‘Mijn moeder heeft me laten zien hoe het moet.’

Gouden tip voor business moms

  • Maak zelfontwikkeling prioriteit in je leven. De kennis die jij vergaart neemt niemand meer van je af
  • Luister niet naar mensen die je klein willen houden en focus op het positieve.
  • Dien eerst jezelf, dan pas de ander want dan heb je de kracht om de ander te helpen.
  • Geloof in je eigen kracht en dat van de ander. Behandel de ander ook met respect.

Ontdek het aanbod van Business Mom International, speciaal voor LivelyLives leden >>

Krachtwoord:

Liefde. Het is de basis van alles

Element:

Aarde en vuur

Motto:

Waar een wil is, is een weg als je er zelf in gelooft

 

 

 

 

 

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

In the picture

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

Houtverwerking, bootinterieurs, steigerhout en fine wood. Bewerking van houten elementen voor sieraden van LivelyLives. Ook voorkantoorinrichting kun je bij ons terecht.

LivelyLives Nieuwsbrief

Goed nieuws ontvangen?