Clara Overes: ‘Je passie als kompas’

Interview

//Clara Overes: ‘Je passie als kompas’

Clara Overes: ‘Je passie als kompas’

Inkomen 6 april 2018

Clara Overes: ‘Je passie als kompas’

Vorig jaar verkocht ze haar BNI-franchise om zich volledig te richten op de Passietest en haar man Jeroen, die Parkinson heeft. ‘Ik ontdekte mijn top 5 passies en gebruik ze als kompas bij alles wat ik onderneem. Zo blijf ik altijd op het pad dat mij blij maakt. Het geeft zo veel levenslust dat ik anderen ook graag help hun passie te vinden en deze te benutten als kompas.

De afgelopen 62 jaren op deze aardbol brachten Clara enorm veel werk- en levenservaring. Grillig als de wereld was ook haar loopbaan. Ze begon op haar 17e met een lerarenopleiding die ze voortijdig verliet om bij een reisbureau te gaan werken. Daar organiseerde ze veel groepsreizen naar en congressen in het buitenland. Haar carrière nam een vlucht en leidde haar van het een in het ander. Van welzijnswerk voor migranten naar overheidscommunicatie bij diverse gemeentes. Uiteindelijk koos ze, toen ze begin veertig was, voor het ondernemerschap. In 2000 startte zij haar eigen onderneming gespecialiseerd in communicatie en participatie op het gebied van wonen.

Je huis als levensverhaal

Ze vindt haar thuis bij haar eigen bedrijf Overes Interactieve Planontwikkeling. Daar combineert ze haar kennis van communicatie met ruimtelijke ordening en woningbouw. Als geen ander weet zij hoe belangrijk het is een veilig dak boven je hoofd te hebben. ‘Tot mijn 16e woonde ik in een onbewoonbaar verklaarde woning. We hadden geen douche en er stond een emmer water naast het toilet om onze behoeften weg te spoelen. Er was weinig comfort, maar volop gezelligheid. Uiteindelijk maken de mensen een thuis.’ Na al die jaren koestert zij comfort en vooral de inspraak die zij er zelf in heeft. ‘Je huis is een stukje van je levensverhaal.’

Een brug slaan

Door haar persoonlijke ervaringen groeide Clara’s droom om plannen te ontwikkelen waar mensen blij van worden. Plannen in ruimtelijke ordening waar mensen zelf bij betrokken worden. Met name wanneer het reorganisatie van woningen betreft. ‘Als je over de wensen en behoeften van inwoners heen walst, sloop je niet alleen de stenen, maar ook iemands leven. Dat kan anders. Omdat je samen sterker staat, richtte ik met 3 partners een nieuw bedrijf op: ISMaatwerk. Daar sloegen we een brug tussen wooncorporaties, gemeentes en mensen.’

Verbinden mens en overheid

Clara introduceerde een nieuwe methode in Nederland: communityplanning waarbij gezamenlijk brainstormen centraal staat. Als je samen kijkt naar de overeenkomsten in plaats van de verschillen, kom je veel sneller tot een consensus. Sneller dan bij een reguliere RO-procedure. Voor een leek is deze materie wat ingewikkeld. De basis ligt in het verbinden van mens en overheid. Daar valt nog veel te winnen. Het vraagt om zorg in communicatie. Clara bouwde met ISMaatwerk naast woningen ook aan een hechte gemeenschap.

Bouwen aan community

Ondertussen werd Clara lid van netwerkorganisatie BNI, dé netwerkorganisatie bij uitstek die ondernemers verbindt en bouwt aan een community. De franchiseorganisatie zocht een eigenaar voor de regio Noord-Holland boven Amsterdam. In 2008 ging Clara de uitdaging aan. Ze begon op 0 en eindigde in 2017 met maar liefst 320 leden. ‘Bij BNI werken we aan empowerment van mensen. Geweldig om te merken hoe we elkaar én de gemeenschap kunnen versterken Daar heb ik met groot plezier aan bijgedragen.’

Ontdek je nummer één passie

Via BNI kwam Clara in 2013 in aanraking met de Passietest. Intuïtief voelde ze dat het goed bij haar paste. Het lag direct in het verlengde van wat ze al deed: het verbinden van mens en maatschappij. Het is belangrijk dat mensen ontdekken welk pad bij ze hoort. Waar ze écht blij van worden. De Passietest begeleidt hen daarbij. Clara volgde diverse trainingen en ontdekte haar nummer één passie: gelukkig oud worden met haar man Jeroen.

Ziel en zaligheid

In 2017 stapte ze uit ISMaatwerk en droeg ze haar BNI-regio over aan regiomanagers Tim en Jan. Ze schreef een voorstel voor de BNI Foundation in Nederland en Vlaanderen, vierde het 5-jarig bestaan van regio Noord-Holland en kiest voor haar eenmanszaak Thepassiontest.nu. ‘Hier ligt mijn hele ziel en zaligheid en het dient mijn eigen passie: veel samenzijn met Jeroen. Het geeft ons de ruimte om dit voorjaar twee maanden met de camper rond te reizen.’

Mens, maatschappij en liefde

Clara gebruikt haar passie als kompas. ‘Als je helder hebt wat je echt wilt, dan kun je bij elke situatie bepalen of het je passie dient. Dat kan ook heel confronterend zijn. Dan blijkt plotseling dat je al jaren in een verkeerde baan of zelfs relatie zit. Passies kunnen door tijd en inzicht ook verschuiven. Inmiddels leef ik mijn passie om gelukkig te zijn met Jeroen en leef ik met mijn bedrijf een nieuwe passie: ‘inspiring transformation through love’.

Mens, maatschappij en liefde; Clara Overes verbindt ze. Dat deed ze als klein meisje al, onbewust bekwaam. Nu, op haar 62e, doet ze het heel bewust, met haar passie als kompas.

Wil jij ook weten hoe je je passies leeft? Doe de passietest voor een speciaal ledentarief>>>

Clara doneert € 2,50 per deelnemer aan de LivelyLives Foundation.

Motto:

Inspire transformation through love

Krachtwoord:

Passievol

Element:

vuur (doen!)
Shop Live-Room voor de jonge vrouw

In the picture

Shop Live-Room voor de jonge vrouw

De showroom en online webshop voor de jonge vrouw van 12 tot 35 voor fashion en accessoires. Tijdens de showroom-event dagen geniet je van leuke voordelen.

LivelyLives Nieuwsbrief

Goed nieuws ontvangen?