Interview

Vragen aan Karin Zeeman

Home/Inkomen/Karin Zeeman: de beste stuurvrouw aan wal

Karin Zeeman: de beste stuurvrouw aan wal

Inkomen 27 maart 2019

Karin Zeeman: de beste stuurvrouw aan wal

Karin Zeeman (54) was hard op weg stuurvrouw te worden toen ze ontdekte dat het familiebedrijf haar mooie kansen bood. ‘Ik volgde niet in de voetsporen van mijn vader, maar ontdekte een afslag die goed bij mij past.’ Inmiddels is zij directeur eigenaar van Zeeman Makelaars en ZeemanVastgoed. Daarnaast is zij voorzitter van Inloophuis Pisa in Hoorn. Tijd voor een gesprek met deze stoere, maatschappelijk betrokken dame.

Karin,  vertel eens, wie ben jij?

Ik ben de jongste van drie kinderen van een ondernemersstel. Mijn oudere broers zijn ook ondernemer geworden; architect/adviseur en hotel/lodges-eigenaar in Zuid-Afrika. Mijn vader werkt in zijn beleggingsfonds en woont met mijn moeder in Wognum. Samen met mijn echtgenoot Peter heb ik twee dochters: Rosa, inmiddels 22 jaar en studerende aan Academie Artemis en Ilse, 18 jaar en student Tio Hotel & Eventmanagement. Beiden wonen in Diemen en studeren in Amsterdam. Ze komen regelmatig in het weekend naar Schellinkhout, waar we wonen met 3 katten.

Hoe kwam je in de makelaardij terecht?

Na de HTS-opleiding stuurman in de koopvaardij ben ik het bedrijf van mijn vader in gestapt. Ik richtte mij toen op de onderbelichte afdeling verzekeringen. 25 jaar geleden hebben mijn man Peter, toen al werkzaam in het familiebedrijf als makelaar/hypotheekadviseur, en ik Zeeman Makelaars opgezet. We breidden de onderneming in enkele jaren uit naar makelaar bestaande en nieuwbouw, hypotheken- en verzekeringsadvisering. Vanaf 2013 hebben we ons toegespitst op de verkoop van nieuwbouwwoningen, want dat is onze specialisatie. En dat bedrijf run ik nu.

Opleiding tot stuurman, dat is een verrassende keuze voor een jonge vrouw?

Varen was een hobby van mijn ouders. Ik zag in mijn jeugd menig motorboot voorbij komen en de maat werd steeds groter. Ook de grote schepen op zee intrigeerden mij. Toen ik tijdens mijn middelbare schooltijd een vervolgopleiding moest kiezen was de Hogere Zeevaartschool in Den Helder logisch voor mij. Het eerste jaar zat ik meteen intern, maar dat pakte niet zo goed uit; ik heb dat schooljaar nog een keer gedaan. Tijdens mijn stage voer ik op een container-roro-schip tussen Europa en Noord-Amerika. Die praktijk leerde mij dat het toch niet helemaal mijn ding was.
Het varen op zich is mooi, maar het leven aan boord viel tegen. Je leeft heel erg in je eigen wereld, die niet verder gaat dan het schip zelf. Daarnaast was het in die tijd niet makkelijk een baan te krijgen. Het zou jaren duren voordat je 1e stuurman of zelfs kapitein was en ik had toch zo mijn ambitie. Bovendien vond ik dat het een slecht betaalde baan was met veel verantwoordelijkheid en risico, de verhouding was er niet. Ik heb de opleiding wel afgemaakt en daarmee mijn HTS-diploma behaald. De technische opleiding heeft mij veel voordeel gebracht bij mijn latere werkzaamheden.

Verder in de voetsporen van je vader, hoe ontwikkel je je eigen tred?

Ik trad niet zo zeer in de voetsporen van mijn vader, maar vond binnen het bedrijf mijn eigen weg. Mijn vader was nauwelijks betrokken bij de makelaardij. Dat is echt een product van Peter en mij. Natuurlijk heb ik me verdiept in hoe mijn vader werkt, ik heb daar uitgehaald wat bij mij past.

Ondernemen, hoe doe je dat binnen jouw branche?

Ik put veel uit ervaring en kijk graag mee met andere bedrijven om te leren hoe zij hun zaken doen. Ook uit netwerken haal ik mijn contacten. Ik sta open voor collega-ondernemers binnen dezelfde branche, deel veel en betrek graag anderen. Dit kost de nodige inzet, energie en tijd, maar uiteindelijk levert dit het gewenste resultaat op.

Wat vind jij het mooiste aan je vak?

Jonge (eerste) kopers deelgenoot maken van een mooi product, voor nu en vooral voor in de toekomst.  Ik laat hen het voordeel van nieuwbouw ervaren.

Je bent voorzitter van inloophuis Pisa, wat doen jullie precies?

We zijn een plek waar mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden terecht kunnen voor een luisterend oor en psychosociale ondersteuning in de vorm van lotgenotencontact of creatieve groepen. We bestaan inmiddels 10 jaar en dat geeft aan, dat we er ook daadwerkelijk toe doen. Bovendien heeft een landelijke enquête onder onze doelgroep duidelijk gemaakt, dat deze psychosociale centra noodzakelijk zijn.

Waarom ben jij aangesloten bij Pisa?

Na 25 jaar ondernemerschap vind ik het belangrijk mijn bijdrage te leveren aan het maatschappelijke. Mijn kennis wilde ik graag inzetten en delen. Zelf heb ik geen directe ervaring met de ziekte kanker, maar 1 op de 3 mensen komt er mee in aanraking.

Welk verschil wil jij maken binnen jouw cirkel van invloed?

Ik wil laten zien, dat je je op verschillende manieren kunt inzetten voor de mensen om je heen, zowel commercieel als sociaal.

Als je terug kon reizen in de tijd, welk advies zou je jezelf geven?

Ik zou dingen die ik in mijn leven heb meegemaakt intenser beleven en beter  onthouden en vastleggen. Veel belevenissen gingen te snel aan me voorbij. Dat vind ik jammer.

Als geld en tijd geen rol speelden, wat zou je dan willen doen?

De hele wereld over reizen, van alles leren, meemaken en ontdekken. En vanuit mijn ervaringen mensen met elkaar verbinden.

Wat is jouw grootste talent?

Ik ben organisatorisch, praktisch, sportief en analytisch ingesteld en kan verbinden. Ook buiten de lijntjes tekenen spreekt mij aan. Zo nu en dan iets uitproberen, ondervinden en grenzen verleggen. Vanuit mijn interesse in mensen en zaken.

Wat is het mooiste compliment dat je ooit kreeg?

Tja, dat is een goeie vraag. Gelukkig krijg ik regelmatig een compliment, en daar word ik heel blij van. Van een compliment over mijn kleding tot mijn inzet voor Pisa.

Waar zou je beter in willen zijn?

Ik zou niet alles willen doen en meemaken. Ook mijn leven zal te kort zijn om de hele wereld te zien.

Wie zijn jouw grootste voorbeelden?

Ik heb niet één of enkele voorbeelden. Ik kijk vooral naar krachtige vrouwen over de gehele wereld, waar ik respect voor heb.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om ondernemen?

Vrouwen kunnen meer dingen tegelijk doen, terwijl mannen meer gefocust zijn. Vrouwen mogen wat daadkrachtiger zijn, terwijl de mannen meer om zich heen moeten kijken en naar de kracht van de mens als individu.

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

Het ultieme zou zijn, dat ik nog meer over de wereld reis met Peter. Op afstand blijven we dan actief voor onze bedrijven. Ik woon dan op een mooie plek in een penthouse en help onze dochters, die ergens hun beroep uitvoeren c.q. hun bedrijf hebben opgezet.  Ook kijk ik nog verder, daar waar ik mijn kennis en kunde kan inzetten om daar veel plezier en energie uit te halen.

Welke tip geef jij ondernemende vrouwen?

Geloof in jezelf en durf stappen te zetten. Bedenk niet alleen dingen, maar doe het ook.

Krachtwoord: discipline
Element: aarde en water
Levensmotto? Pluk de dag; je weet namelijk nooit wat de dag van morgen brengt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties

 1. Wiek Luza 11 april 2019 om 08:52- Antwoorden

  Wow, wat een mooi en leuk interview met ook
  “onze” Karin. Fantastisch mens, ben dol op haar!

 2. Marianne van de Water 12 april 2019 om 07:20- Antwoorden

  Mooi Karin, precies zoals ik je ken!

 3. Diana van Wieringen 12 april 2019 om 09:56- Antwoorden

  Mooi en krachtig interview Karin.
  Veel succes met alle uitdagingen!

  Botman Comfort Group

 4. Cokky Weyschedé Bosman 15 april 2019 om 13:09- Antwoorden

  Ik word blij van dit interview. Dit is Karin, blij dat ik haar ken!💋💋

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

In the picture

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

Houtverwerking, bootinterieurs, steigerhout en fine wood. Bewerking van houten elementen voor sieraden van LivelyLives. Ook voorkantoorinrichting kun je bij ons terecht.

LivelyLives Nieuwsbrief

Goed nieuws ontvangen?