Interview

deskundige

//Lies Wouters, de deskundige over geluk

Lies Wouters, de deskundige over geluk

Inkomen 5 april 2017

Lies Wouters, de deskundige over geluk

Hoe definieer jij geluk?

Geluk kent verschillende definities. Geluk betekent niet voor iedereen hetzelfde. In de wetenschap, waar mijn achtergrond ligt, lukt het dan ook niet om tot één definitie te komen. Geluk betekent in verschillende culturen verschillende dingen. Voor mij is het een positieve emotie. Ieder individu geeft hier zijn eigen persoonlijke invulling aan. Iedereen ervaart geluk op zijn eigen manier en zijn eigen moment.

Ervaren mannen en vrouwen geluk verschillend?

Ik denk niet dat mannen en vrouwen geluk specifiek anders ervaren maar van persoon tot persoon is er wel veel verschil. Ook is er een groot onderscheid tussen verschillende culturen. Enerzijds zijn er de individualistische culturen zoals onze Westerse cultuur en anderzijds de collectivistische culturen. Uit onderzoek is gebleken dat hoe meer men in individualistische culturen geluk najaagt, hoe minder gelukkig men is. Daarentegen blijkt dat hoe meer men in collectivistische culturen geluk nastreeft, hoe gelukkiger en zelfs gezonder men is. Dit valt te verklaren door de definitie van geluk die mensen in individualistische culturen hanteren. Bij de collectivistische culturen hecht men veel meer waarde aan sociale aspecten en staat het algemeen belang voorop. Een belangrijke manier om geluk te ervaren is door dankbaarheid te uiten. Dit is natuurlijk een sociaal concept.

Wat doe je beroepsmatig te aanzien van het vergroten van geluk?

Ik ben in 2009 begonnen met mijn studie tot psycholoog. Daarvoor was ik commercieel manager. Als manager zei ik altijd: ‘een gelukkige werknemer is een productieve werknemer’. Ik kon dat echter niet staven met argumenten en onderzoek. Ik vond het heel bijzonder om tijdens mijn studie te ontdekken dat mijn stelling klopt. Mensen die gelukkiger zijn functioneren beter en leveren een organisatie meer op. Ik probeer organisaties te doordringen van het belang dat hun werknemers gelukkig zijn. Er zijn nog veel organisaties, vaak kleinere, die denken dat een té gelukkige werknemer niets meer doet. Maar gelukkige mensen zijn juist gemotiveerd en bereid om er een schepje bovenop te doen. Opdrachten waarbij ik organisaties bewust kan maken van het feit dat het geluk van medewerkers belangrijk is, zijn voor mij persoonlijk de meest waardevolle.

Heb je tips en tricks om geluk te vergroten?

Een belangrijke factor is het sociale aspect. Zoek het geluk in mensen iets geven, dankbaarheid of inspiratie. Als ik mijn dankbaarheid uitdruk naar een ander word ik daar zelf blijer van dan die ander. Zoek contacten op en geef aan de mensen om je heen. Als we geluk willen krijgen zijn we vaak gefocust op ‘krijgen’, maar het is juist het geven waar we gelukkig van worden.

Hoe heb je zelf gekozen voor geluk?

Ik heb in mijn leven vaak bewust gekozen voor geluk door te doen waar ik blij van word. Als ik niet meer gelukkig word van mijn baan zoek ik ander werk. Ik had een goedbetaalde functie als commercieel manager maar ik heb die opgezegd om fulltime arbeidspsychologie te gaan studeren. Ik heb daar veel voor teruggekregen: inzichten en de mogelijkheid om mensen te helpen. We kiezen allemaal voor geluk, misschien niet altijd bewust. Bijvoorbeeld als we kinderen krijgen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die met een positief gevoel naar het verleden kijken en een open blik hebben op het heden, meer geluk ervaren. Mensen die heel erg uitkijken naar iets in de toekomst en het verleden niet goed genoeg vinden, die meer of anders willen, zijn minder gelukkig.

In maart en april geef ik, samen met verhalenverteller Mieke Koomen, een drietal workshops gericht op het verhogen van je mentale conditie. Daarin onderzoeken en beschrijven we hoe geluk voelt en hoe we dat gevoel nog meer kunnen omarmen.

 

Wie is Lies?

Naam: Lies Wouters

Leeftijd: 38

Functie: Arbeids- en organisatiepsychologe, eigenaar OMG! Advies

Lies interpreteert de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit de positieve psychologie. Deze inzichten op het gebied van welzijn, positieve benaderingen, betrokkenheid, flow en positief leiding geven zet ze om in trainingen. Deze trainingen zijn gericht op mensen helpen in hun ontwikkeling en op weerbaarder en gelukkiger maken. Lies is een groot voorstander van kennis delen en elkaar inspireren. Ze noemt zichzelf een levensgenieter en geeft bijzondere en vernieuwende trainingen zoals bijvoorbeeld met olifanten.

Krachtwoord: Waardevol

Ik hecht veel belang aan elkaar waarderen. We zijn allemaal waardevol op onze eigen manier. We maken het leven ook veel waardevoller als we dat kunnen zien.

Natuurelement: Lucht. Lucht symboliseert voor mij vrijheid, rust, ademhaling, bewustzijn.

Motto: ‘Wees je eigen beste vriend(in)’

Als je jezelf behandelt zoals je je beste vriend of vriendin zou behandelen dan doe je dat met veel meer compassie. Dit is een belangrijke stap naar geluk.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

In the picture

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

Houtverwerking, bootinterieurs, steigerhout en fine wood. Bewerking van houten elementen voor sieraden van LivelyLives. Ook voorkantoorinrichting kun je bij ons terecht.

LivelyLives Nieuwsbrief

Goed nieuws ontvangen?