Interview

Vragen aan Renata Willems

//Renata Willems: Bouwer van podia waarop je jezelf kunt zijn

Renata Willems: Bouwer van podia waarop je jezelf kunt zijn

Inkomen 16 januari 2019

Renata Willems: Bouwer van podia waarop je jezelf kunt zijn

Renata, een sterke vrouw die het aandurft kwetsbaar te zijn. Door schade en schande wijs geworden neemt zij geen blad voor de mond. Sterker, zij brengt een blad uit. De eerste editie van Renata Magazine verschijnt in het voorjaar van 2019. Een magazine door en voor vrouwen. Een podium om vanuit kwetsbaarheid te stralen als nooit te voren. Het maakt nieuwsgierig. Wat drijft deze dame in haar weg naar succes?

Renata (54) is een geboren ondernemer. Ze werd al jong moeder en combineerde haar gezin met een carrière die tot de dag van vandaag in ontwikkeling is. Ze zette een kinderdagverblijf , werkte in de zorg en deed veel vrijwilligerswerk. Ze heeft een grote liefde, drie dochters, drie bonusdochters, een bonuszoon en drie kleindochters. Haar gezin vormt de basis van waaruit zij onderneemt en bouwt aan podia waarop mensen zichzelf kunnen zijn. Waar dat ook is.

Een jong gezin en carrière, hoe bleef je in balans?

Dat was vaak een tweestrijd. Het is belangrijk goed in balans te blijven, maar hoe is voor iedereen verschillend. Niet iedereen wil en kan hetzelfde. Het moederschap is iets ongelooflijk moois. Ik ben altijd erg betrokken geweest bij mijn kinderen. En nog. Maar ik bleef me ook ontwikkelen op andere gebieden. Dat heb ik nodig en ik zie altijd mogelijkheden, hoe klein ze ook zijn. Ook na mijn scheiding.

Bracht de scheiding je uit balans?

Natuurlijk. In het begin zeker, maar het was geen vechtscheiding. Mijn ex-man is nog steeds een hele goede vriend. Ik was lang alleenstaande moeder en zag het ook toen als uitdaging om de dingen positief te zien. Je leeft maar één keer dus maak er het mooiste van. Na een kleine 10 jaar ontmoette ik Ron. Hij bracht de liefde terug in mijn leven.

Had je een duidelijk pad voor ogen?

Nee, vanuit de behoefte mezelf te ontwikkelen en een helpende hand te bieden, rolde ik van het een in het ander. Ik was er altijd graag voor de ‘underdog’ en hielp veel vrouwen. Inmiddels wil ik meer in zijn algemeenheid mijn steentje bijdragen aan de maatschappij. Mijn missie is het verschil maken en mensen verbinden vanuit eenheid. Iedereen doet er toe. Daarom bied ik vrouwen een podium bij Match Events.

Je kiest vaak niet voor de makkelijkste weg. Wat drijft jou?

Ik wil steeds opnieuw de beste versie van mezelf worden en zoek altijd naar wat mij gelukkig maakt. Daarbij heb ik geen last van wat anderen van me denken. Als je iedereen te vriend probeert te houden, dan verlies je jezelf.
Alles wat ik doe komt vanuit mijn kern en ik verwacht er niets voor terug. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar waarom mensen doen wat ze doen. Waarom ze ook vaak zo ver van zichzelf af drijven. Ik breng ze graag weer terug bij zichzelf. Net zoals ik altijd dichtbij mezelf blijf.

Welke ‘gamechangers’ hebben de loop van jouw leven bepaald?

De scheiding was een belangrijke en daarna werd ik heel ziek. Ik had longproblemen en moest een jaar revalideren. Ik had een eigen modezaak met 12 medewerkers die ik moest opgeven. Dat was zwaar, maar ik had geen keus. Uiteindelijk gaf deze ziekte me ruimte en tijd voor een nieuwe uitdaging. Het werd inloophuis Wij/Allemaal in Purmerend.

Van modezaak tot inloophuis. Hoe kwam dat zo?

Toen ik me weer wat beter voelde, ben ik daar zomaar eens binnengestapt. Ik wist dat ze het niet goed van de grond kregen en was nieuwsgierig. Ik vroeg: waar hebben jullie behoefte aan? Die vraag was het begin van een prachtige tijd als directeur. Zonder hinder van enige kennis hielp ik het inloophuis tot een succes. Na zeven jaar werkten we met 100 vrijwilligers en hadden we 8500 bezoekers per jaar. Ik werkte 60 uur per week. Het was soms wat veel, maar ik had het never nooit willen missen. Ik heb me zo enorm kunnen ontwikkelen en zo veel liefde gevoeld. En ik kreeg alle steun van het thuisfront.

Waarom ben je gestopt?

Ik ben een bouwer en als iets eenmaal stevig staat, ga ik weer verder. Het was mijn vierde kind en die heb ik groot gebracht. Mijn taak zat erop. Ook was ik net oma geworden en ik wil er zijn voor mijn kleinkinderen. Ik doe iets voor de volle 100% of ik doe het niet dus een stapje terug doen was geen optie. Per 1 januari 2018 ben ik afgetreden. Makkelijk was het niet, maar wel de juiste keuze. Ook nu kreeg ik weer ruimte en tijd voor nieuwe dingen.

In de tussentijd bouwde je ook aan Match Events?

Ja, bij het inloophuis had ik natuurlijk veel te maken met ziekte en verdriet. Ik zocht een tegenhanger. In 2015 startte ik de netwerkorganisatie Match Events waar ik vrouwen een podium bied. Zes bijeenkomsten per jaar werden er al snel tien en inmiddels organiseer ik samen met Rodi Media de Rodi Media Match Events Award. Het draagt bij aan mijn missie. Ik haal vrouwen uit hun comfort zone en breng ze dichter bij zichzelf. Op het fysieke podium van Match Events en nu ook op papier in het Renata Magazine.

Renata Magazine, een nieuw kindje. Waar staat het voor?

Renata Magazine is een business magazine dat ook aandacht schenkt aan beauty, lifestyle en mode. Ook hierin geef ik vrouwen een podium. Het magazine is er voor en door vrouwen. We kunnen elkaar versterken, vanuit nuchterheid een helpende hand bieden. Ik ben zelf de uitgever, maar kan niet zonder de andere vrouwen. Het magazine is al ver gevorderd en wordt heel gaaf. Op 29 maart 2019 is de lancering in Amsterdam. Je kunt de voortgang volgen via www.RenataMagazine.nl

Wat is volgens jou de sleutel tot succes?

Dat heeft te maken met eigenheid. Omdat ik zo bij mezelf blijf heb ik een enorme gunfactor. Ik heb mezelf ook altijd laten zien waardoor ik veel mensen ken. En ik schaam me er niet voor om hulp te vragen. Ook ik kan het niet alleen en van hulp leer je het meeste.

Hoe creëer jij je succes bewust?

Juist door dingen te laten gebeuren. Ik heb geleerd dat alles komt zoals het komt. Natuurlijk open ik zelf de deuren, maar ik weet dat dingen pas komen als de tijd rijp is. En als de bal eenmaal rolt dan bestaat ‘kan niet’ voor mij en bouw ik verder.

EEN BLOKJE OPENHARTIGHEID

Luister jij goed naar je intuïtie?

Alleen maar want het klopt altijd! Ik bedoel het niet zweverig want ik ben een realistisch mens, maar als je goed luistert is intuïtie je beste vriend.

Wat maakt je angstig?

Ziek worden en dierbaren verliezen. Hoewel ik niet bang ben voor de dood. Mijn moeder was vier jaar ziek en ik verzorgde haar. De laatste periode woonde ik met haar in het hospice. Ik had drie kleine kinderen en lag in scheiding, maar voor mij was het vanzelfsprekend dat ik dat zo zou doen.

Wat is jouw grootste toekomstdroom?

Liefdevol en gezond oud worden. Genieten van gezin en vrienden. En volgend jaar twee edities maken van Renata Magazine.

Welk krachtwoord past bij jou?

Samen

Welk element past het beste bij jou?

Water. Het moet goed voelen.

Welk motto past bij jou?

Ga op zoek naar jezelf en leef je mooiste leven.

Welke tips heb jij voor ondernemende vrouwen?

Focus en durf nee te zeggen. Zorg dat je het nooit té druk hebt en zet af en toe een kruis in je agenda. Onthoud dat je altijd tegen kronkelweggetjes aan zult lopen, maar je daardoor juist in hoog tempo ontwikkelt. En wat er ook wordt gezegd, de kernwaarde ben je altijd zelf. Jouw kern is wat je onderscheidt van anderen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shop Live-Room voor de jonge vrouw

In the picture

Shop Live-Room voor de jonge vrouw

De showroom en online webshop voor de jonge vrouw van 12 tot 35 voor fashion en accessoires. Tijdens de showroom-event dagen geniet je van leuke voordelen.

LivelyLives Nieuwsbrief

Goed nieuws ontvangen?