Wereldvrouw Monique Dekker: ‘We zijn allemaal global women’

Interview Monique Dekker

//Wereldvrouw Monique Dekker: ‘We zijn allemaal global women’

Wereldvrouw Monique Dekker: ‘We zijn allemaal global women’

Inkomen 26 november 2018

Wereldvrouw Monique Dekker: ‘We zijn allemaal global women’

Onder de noemer Wereldvrouw zet LivelyLives vrouwen graag in ’t zonnetje. Deze keer maken we kennis met Monique Dekker. Zij is international speaker, trainer en mentor in self-leadership. Onlangs won zij de award voor Global Woman Leadership en binnenkort start zij haar eigen talkshow. Een vrouw van de wereld dus. Tijd voor een gesprek.

Naam: Monique Dekker
Leeftijd: 48
Functie: Eigenaar ‘Total Presence Academy’, motivational speaker, host van talkshow ‘Vrouw en haar verhaal’.
Burgerlijke staat: getrouwd

De van origine Surinaamse Monique komt op haar 17e naar Nederland waar ze bij haar vader in Rotterdam gaat wonen. Ze kiest daarmee voor kansen die er in Suriname niet zijn. Jarenlang mist ze haar geboorteland; de vrijheid, natuur en temperatuur, maar ze zet door. Want hoe tegenstijdig het ook klinkt, ons kleine landje met de grote mogelijkheden heeft haar wereld verbreed.

Gepest

Haar pad op weg naar succes en geluk gaat niet over rozen. Als kind wordt zij op school veel gepest, door leerlingen én leraren. Ze voelt zich totaal niet veilig. ‘Ik kon goed leren en dat werd me niet in dank afgenomen. Toch bleef ik me inzetten omdat ik wist dat ze me mijn opgedane kennis en leergierigheid niet konden afpakken. Naast de angst en onzekerheid, ontwikkelde ik zo al jong, zonder dat ik het wist, mijn zelfleiderschap.’

Grauw

Vanuit dat persoonlijke leiderschap vertrekt Monique naar Nederland. Ze herinnert het zich nog goed. ‘Het was op 4 november. In Suriname was het snikheet, in Nederland ijskoud. De eerste indruk was grauw en grijs, er hing een mistige laag over het land. Het had een trieste aanblik.’

Werkgeluk

Ondanks dat zet Monique haar schouders onder de nieuwe wereld. Ze volgt diverse opleidingen binnen management, PR en Financial Planning & Control. Ze werkt zich op tot senior financieel controller en geeft meer dan 20 jaar leiding. Zo combineert ze haar liefde voor cijfermatigheden en voor mensen. Zij is een natuurlijk leider, een people manager. Als vanzelf coacht zij de mensen binnen haar team. Ze heeft er oog en gevoel voor hoe ze het beste uit mensen kan halen.

Privégeluk

Ook privé heeft ze het goed. Na een scheiding ontmoet ze haar grote liefde Dick. Met haar dochter en zijn drie kinderen vormen zij een samengesteld gezin. Dat was wennen. Ook haar verhuizing van Amsterdam naar het Westfriese Avenhorn, maar ze voelt zich al snel thuis binnen het gezin en haar leefomgeving.

Hersenbloeding

Het gaat haar ogenschijnlijk voor de wind, maar onderhuids sluimert gevaar. Als hartpatiënt laat haar gezondheid te wensen over. Als ze haar zieke moeder tot aan haar overlijden verzorgt, gaat het mis. Ze is nog maar nauwelijks aan rouwen toegekomen als ze in 2012 door een hersenbloeding halfzijdig verlamd raakt. Twaalf maanden van herstellen en revalideren volgen. Ze woont een half jaar in Heliomare. Daar geeft ze niet alleen haar lichaam, maar ook haar geest een reset.

Verhaal vertellen

‘Deze ziekte was een seintje van het leven dat ik niet wilde negeren. Ik beloofde mezelf in Heliomare dat ik alleen nog dingen ga doen die me blij maken en die van betekenis zijn. Ik ging onderzoeken wat het beste bij me past. Koos voor wedding- en eventplanner, maar dat was te zwaar voor mijn lijf. In Avenhorn zong ik voor mijn hobby bij een koor. Ik kan niet zo goed zingen, maar merkte dat ik wél een verhaal kan vertellen. Dat ik beleving en inleving kan creëren en daar mensen in mee kan nemen. Dat besef duwde me in de juiste richting.’

Dwars door de angst

‘Ik koos voor een opleiding tot presentatiecoach. De angst die veel mensen ervaren om het podium te betreden en zich te laten zien, fascineerde mij. Dat was voor mij de reden om me daar nog verder in te verdiepen. Ik volgde cursussen en opleidingen in positieve psychologie, neurowetenschappen, EMDR en cognitieve gedragstherapie. Ik wil hen helpen het verleden onder ogen te zien, te omarmen en daarmee dwars door hun angst heen te kunnen groeien.’ Monique gaat leiderschapstrainingen geven en ontwikkelt haar persoonlijke missie: vanuit eigen ervaring vrouwen laten inzien en geloven dat ze meer waard zijn. Dat ze bijzonder zijn met al hun gebreken én talenten.

Omarm het verleden

‘Ik leer vrouwen te kijken naar wat ze al hebben overwonnen. Vaak vergeten we dat. Als je bewust bent van je kracht dan kun je bij tegenslag direct teruggrijpen naar wat je al hebt overwonnen. Dat is een continu proces waarbij je het verleden omarmt. Je kunt het positief inzetten bij een negatieve ervaring. Het is van onschatbare waarde.’

Global Woman

Ook Monique zet het verleden in om te schitteren op nationale en internationale podia. Als ze een kijkje neemt bij Global Woman Amsterdam is ze onder de indruk van de fijne sfeer. In tegenstelling tot veel andere netwerkclubs, voelt ze zich er thuis. De director vraagt haar waar ze van droomt. Monique spreekt hardop uit dat ze internationaal spreker wil worden. Global Woman brengt voor haar de bal aan het rollen. In april 2018 spreekt zij in Wenen en kort erna staat ze op hetzelfde podium in New York als Les Brown, een icoon op het gebied van motivational speaking. Nog voordat zij zelf indruk maakt als motivational speaker wordt zij genomineerd voor de inspiration award die jaarlijks wordt uitgereikt. Eerder ontvingen vrouwen zoals Michelle Obama en Adele deze prijs. Tot haar verbazing wint zij in de categorie leiderschap van Global Woman International.

Motivational speaker

‘Be carefull what you ask for, you just might get it. Spreek uit wat je werkelijk wenst. Iedereen kan een Global Woman zijn. Als je lid wordt dan verwerf je zichtbaarheid over de hele wereld en groeit het vertrouwen. Ik mag het zelf ervaren. Het winnen van de award voelt als een kroon op mijn werk en tegelijkertijd als een nieuw begin. Het geeft me de moed om mezelf als motivational speaker en expert op het gebied van zelfleiderschap neer te zetten. Ook heeft er toe geleid dat ik Global Woman Den Haag heb gelanceerd en mag leiden.

Talkshow Vrouw en Haar Verhaal

Ik kies er bewust voor om te stoppen met coachen en te kiezen voor spreken en trainen. Zo kan ik zo veel mogelijk harten raken en mijn missie leven. Ook geeft het me de ruimte om een belangrijke droom waar te maken: mijn eigen talkshow. Op 29 november vanaf 19.30 uur zijn de eerste opnames in het Kurhaus in Scheveningen. Ik interview twee gasten en er is live entertainment. Iedereen kan de opnames gratis bijwonen. Alleen de drankjes zijn voor eigen rekening. De uitzendingen van de talkshow zijn later terug te zien op een eigen You Tube kanaal.

Wil je bij de opnames aanwezig zijn? Meld je hier aan.

Gewoon Monique

Monique is een bron van inspiratie en haalt intuïtief het beste bij mensen naar boven. Ze vertrouwt op haar gevoel, maar kijkt er ook kritisch naar. Je gevoel kan je misleiden. Vanuit een Westfriese nuchterheid beziet ze de wereld. ‘Ik ben gewoon Monique. Toegankelijk voor iedereen. Overal ter wereld. Waar mag ik jou ontmoeten?’

EEN BLOKJE OPENHARTIGHEID

Wat maakt je angstig?

De gedachte om een dierbare te verliezen of zelf opnieuw ziek te worden. Gezondheid is toch echt het grootste bezit.

Wat helpt jou bij het overwinnen van angsten?

Ik heb er geen invloed op dus ze mogen er gewoon zijn. Ertegen vechten levert niks op.

Wat is je grootste toekomstdroom?

Een succesvolle international motivational speaker worden en succesvol talkshow host waardoor ik zo veel mogelijk mensen kan bereiken en helpen. Mijn grote voorbeeld in deze is Oprah Winfrey. Meer in het algemeen wens ik dat talentontwikkeling steeds meer naar de basisschool zal verschuiven. Als je kinderen op jonge leeftijd al op de juiste manier coacht op het gebied van eigenwaarde en zelfleiderschap, voorkom je veel ellende en noodzakelijke trainingen op latere leeftijd. Hoe mooi zou dat zijn?!

Welk land staat op jouw bucketlist?

Zuid-Afrika. Daar wil ik graag op safari en spreken op het podium natuurlijk.

Welk krachtwoord past bij jou?

Veiligheid

Welk element past het beste bij jou?

Water en vuur (voelen en manifesteren)
Hier komt ook een stukje denkwerk bij; water kan het vuur doven als je gevoel je voor de gek houdt. Het kan gemanipuleerd worden door iets uit het verleden. Daarom kijk ik altijd heel bewust naar mijn gevoel, waar het vandaan komt. Eigenlijk heb je alle elementen nodig om goed in balans te zijn.

Welk motto past bij jou?

Neem geen genoegen met minder wanneer je de beste versie van jezelf kunt zijn.

Welke tip heb jij voor ondernemende vrouwen?

Jaag je dromen na. Zet nog vandaag die eerste stap om deze te verwezenlijken. Wacht niet want je weet nooit of er een morgen is. Omring jezelf daarbij met mensen bij wie je jezelf mag zijn en bij wie je fouten mag maken.

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

In the picture

Dijk Meubelatelier voor houtontwerp en bewerking

Houtverwerking, bootinterieurs, steigerhout en fine wood. Bewerking van houten elementen voor sieraden van LivelyLives. Ook voorkantoorinrichting kun je bij ons terecht.

LivelyLives Nieuwsbrief

Goed nieuws ontvangen?